11 Januari 2011

MENABUNG …. PERLU DIPAKSA @ SUKARELA…….

 tabung

Dizaman era globalisasi ini duit adalah segala-galanya. Mahu tidak mahu kita mesti menempuhnya dengan hati terbuka. Persoalan disini adakah kita sudah bersedia untuk menempuhi kehidupan yang hanya berpaksikan duit untuk hidup & memilikki harta benda.

MENABUNG…!! adakah amalan ini masih di praktikkan & diguna pakai oleh anak-anak kita. Atau sudahkah amalan ini dilupakan.? Atau modus operandinya sudah berubah mengikut peredaran zaman. “Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit” peribahasa yang dikaitkan dengan amalan menabung.

Kesedaran menabung haruslah dipupuk sejak kecil lagi bermula saat selepas kelahiran. Ibu bapalah seharusnya mewarnai kehidupan anak-anak kecil dengan amalan berjimat cermat dengan menabung. Peluang berbuat demikian sekarang terbuka luas. Pelbagai pihak sama ada kerajaan @ swasta telah mengadakan pelbagai program menabung seperti Tabung Haji, PTPTN, Bank-bank tempatan & syarikat Insurans tempatan.

Kesedaran ini menabung ini hendaklah diiringi dengan komitmen secara tetap setiap bulan perlu dilakukan oleh ibu bapa walaupun secara paksaan demi masa depan anak-anak kita. Kita sebagai ibu bapa perlulah menjadi orang yang bertangungjawab menyediakan platform yang baik untuk anak-anak agar kita tidak disalahkan oleh anak-anak sekiranya mereka tidak berjaya dimasa hadapan.

IKLAN @ mffzone

Related Posts with Thumbnails