03 Januari 2011

ASSALAMUALAIKUM CIKGU, SELAMAT PAGI CIKGU, TERIMA KASIH CIKGU

Meminjam hasil tulisan SELAK di utusan malaysia.
Penghijrahan penduduk dari luar bandar ke bandar menjadikan penduduk bandar menjadi padat sekaligus perpindahan tersebut menyebabkan sekolah juga menerima tempias kepadatannya. Cuba lihat di sekolah-sekolah berdekatan dengan anda terutama dibandar-bandar setiap kelas pasti akan berlaku kesesakkan pelajar seperti tin sardin padatnya.
Untuk sebuah bilik darjah 35 hingga 40 anak murid akan ditempatkan. Tidakkah ini berlakunya kesesakkan pelajar. Suasana ini menjejaskan keberkesanan proses pembelajaran. Jumlah guru yang tidak setimpal menyebabkan sukar untuk mengawal murid yang ramai disamping persekitaran yang tidak selesa PBT perlulah berkerjasama dengan pihak kementerian pelajaran demi memastikan sekolah-sekolah baru dibina untuk masa depan anak-anak kita. 
Tahniah kepada guru-guru yang terus tabah menghadapi permasalahan ini tanpa sedikit pun berkira dengan fasiliti yang kurang sempurna demi masa depan anak-anak murid mereka cemerlang dalam pelajaran.

TERIMA KASIH CIKGU.........!!!

BESAR ...KECIL.....CANTIK......TETAPI.......Apa tujuan sebenar semua ini dibina... Adakah untuk rakyat Malaysia @ orang asing. Sudahkah pendapatan rakyat Malaysia mencapai tahap pendapatan rakyat negara maju. Ishhhh rasa mustahil..!!!
 Kalau anda semua perhatikan rupa bentuk rumah kat Malaysia terutama di bandar-bandar besar seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur & Shah Alam dimanakah rakyat malaysia sebenarnya duduk??. Contoh di Johor Bahru purata harga rumah disini adalah berharga RM100k tidak kira dimana kawasan dekat dengan bandar Jb @ jauh semua nyer RM100k. Purata pendapatan rakyat Malaysia untuk  satu tahun RM15k hingga RM25k. Adakah mencukupi untuk membeli harga rumah sebegitu.
Cuba anda perhatikan juga di kawasan rumah yang berharga RM100k ke atas banyakkah kelompok bumiputera yang mampu memilikki rumah yang berharga RM100k. Diharap pihak kerajaan akan dapat menyelesaikan masalah yang timbul ini supaya perkara ini tidak akan menimbulkan keadaan yang tidak senang dikalangan rakyat yang berpendapatan rendah & sederhana. Kerajaan juga disarankan agar memantau harga rumah dibawah RM200k sepertimana yang kerajaan amalkan dengan memantau harga rumah dibawah RM100k. 
Semoga dengan pemantauan tersebut selaras dengan slogan "RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"

IKLAN @ mffzone

Related Posts with Thumbnails