14 April 2013

Khasiat yg tersembunyi di TEMPOYAK

SEBUT saja tempoyak tentu saja terbayang bahan berwarna kekuningan berbau masam hasil penapaian durian.Durian yang rasanya manis, kaya dengan kalori menjadi pantang larang bagi mereka yang menghidap penyakit kronik.

Malah kajian menunjukkan tempoyak yang dihasilkan melalui proses penapaian adalah makanan yang baik untuk kesihatan. Sering terbayang keenakan nasi dengan gulai tempoyak atau sambal tempoyak isi daripada 'raja buah' yang telah diperam.Tentu saja ada yang 'baik' di sebalik tempoyak yang menjadi makanan harian nenek moyangnya sejak sekian lama.

Tempoyak yang dihasilkan daripada pengasingan isi durian dan biji dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik.

PERCAYAKAH anda...Kajian yang dijalankan mendapati tempoyak mempunyai nilai probiotik (miliki mikroorganisme baik) di dalamnya.

SUMBER RUJUKAN

Published with Blogger-droid v2.0.10

IKLAN @ mffzone

Related Posts with Thumbnails