16 Jun 2012

SAYA YANG SALAH.....tak saya yang salah....

Org 1; saya yang salah.....
Org 2 ; tak saya yang salah awak tak salah...

Dah lama tak mendengar perkataan sebegini di ungkapkan...... Rasa perkataan sebegini hanya didengar dikalangan org2 tua sahaja. Jika tidak salah ungkapan sebegini merupakan salah 1 sifat rendah diri yg tinggi yg ada pd diri seseorang yang baik budi pekertinya.

Melihat kepada keadaan di zaman berteknologi tinggi ini kadangkala buat saya terfikir masih adakah. ? Orang yang memilikki sifat merendah diri terutamanya bangsa melayu malah seorang yang mengaku dirinya islam.

Jika dilihat pd keadaan sekeliling tidak salah menyatakan kebanyakan rakyat malaysia terutama melayu islam kini sudah kurang mempratikkan nilai-nilai murni ini. Sedih melihat bangsa melayu islam kini tanpa segan silu menyalahkan, menunding jari kepada orang lain. Kemana hilangnya adab dan nilai-nilai murni yang selama ini diamalkan oleh bangsa melayu.

Malah bertambah sedih apabila melihat melayu berkopiah, berperwatakan warak pula yang bertindak berlebihan mengungkapkan kata2 yang kurang sopan terjerit2 seolah-olah lupa bahawa islam lebih mementingkan nilai murni dalam kehidupan..

Pening memikirkan jawapan yg mahu dijelaskan pd anak2 yg kecil bila mereka bertanya akan hal ini. Entahla. ...... Semoga generasi akan datang lebih tinggi amalan nilai-nilai murni mereka apabila negara mencapai negara maju pada tahun 2020.


posted from Bloggeroid

IKLAN @ mffzone

Related Posts with Thumbnails